Anne: sahaoperaattoriksi enimmakseen työtä tekemällä
Anne Kontusella (42) on entuudestaan jo useampi ammatti, mutta puuala ja metsäteollisuus erityisesti kiinnostavat häntä. Hän aloitti SAHALLE-koulutusohjelmassa vuoden 2019 syksyllä ja on nyt Joutsenossa Stora Enson Honkalahden sahalla työssäoppimassa koulutussopimuksella.
– Valmistuin puusepäksi 10 vuotta sitten ja tiesin jo silloin, että sitä alaa tulen jossain vaiheessa jatkamaan. Puu- ja metsäteollisuus tuntuu omalta.
Kontunen teki hetken aikaa puusepän töitä sivutoimisena yrittäjänä. Sisustaminen on lähellä sydäntä, niinpä kotipajassa syntyi naulakoita ja muita piensisustustuotteita.
– Ensimmäinen ammattini oli kuitenkin lähihoitaja. Niitä töitä en juurikaan tehnyt, vaan siirryin kaupan alalle, missä olin pitkään. Lisäksi kävin sisustusalan ammattitutkinnon Sampossa.
Kontunen opiskeli viime syksynä koululla SAHALLE-teoriaopinnot, ja tammikuusta alkaen hän on ollut Honkalahden sahalla työssäoppimassa, lukuun ottamatta alalla vallinnutta työtaistelua alkuvuodesta.
– Työ sahan tasaamolla koostuu eri työvaiheista. Puut tulevat sinne kuivaamolta, jonka jälkeen puutavara lajitellaan laadun mukaan, paketoidaan, suojataan ja varastoidaan.
Kesätöitäkin sahalta on lupailtu, ja syksyllä jatkuu jälleen opiskelu – tosin sekin työn merkeissä.
– Koko loppuaika on työssäoppimista, yhteensä kolmessa eri työssäoppimispaikassa, mm. kuivaamoilla, sahalla, tukkilajittelussa ja jatkojalostuksessa, mikä minua erityisesti kiinnostaa.
Kontunen valmistuu ensi vuoden keväällä sahaoperaattoriksi ja uskoo valoisaan työllisyystilanteeseen.
– Alalta eläköityy lähivuosina paljon tekijöitä. Minua kiinnostaa myös alan kestävä kehitys. Täältä ei tule jätettä lainkaan, vaan kaikki sivutuotteet hyödynnetään ja niitä käytetään jopa vaatekuituihin.
Kontunen listaa sivutuotteiden hyötykäyttöä: Hakkeesta 90 % käytetään sellun ja paperin tuotannossa, kuori käytetään sahan polttoaineena lämpöenergian tuotannossa, ja sahanpuru päätyy sellunvalmistukseen, bioetanoliksi, polttoaineeksi ja pelletiksi.
Lopuksi Kontunen haluaa vielä painottaa:
– Myös naiset soveltuvat hyvin tälle alalle. Työ ei ole liian fyysistä meille!
SAHALLE-koulutusohjelma on uudehko koulutusmuoto Sampossa. Se toteutetaan yhdessä UPM:n Kaukaan ja Stora Enson Honkalahden sahojen kanssa. Opiskelijat oppivat suurimman osan työtä tekemällä, vain pieni osa kahden vuoden koulutusrupeamasta kulutetaan koulun penkillä teoriaa oppien. Koulutukseen hakuaika päättyy 3.5. Opinnot alkavat elokuussa. Lue lisää koulutuksesta täältä:
http://www.edusampo.fi/hakijalle/koulutuskori/sahalle_ohjelma_(puuteollisuuden_perustutkinto_sahaprosessinhoitaja).9029.html#cs9029