Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto
Kone- ja tuotantotekniikan ammattilaiset työskentelevät monipuolisesti teknologiateollisuuden eri tehtävissä. Alan teollisuudella on kotimaan tuotannossa ja ulkomaankaupassa merkittävä asema. Yli puolet alan tuotannosta menee vientiin. Työ on nykyisin siistiä, monissa paikoissa pitkälti automatisoitua.
Kone- ja tuotantotekniikan ammattilaisena voit valita työpaikkasi monipuolisesti metallialan yrityksistä, teollisuuden konepajoista, verstaista, telakoista, korjaamoista, metalliteollisuuden kokoonpano-osastoilta tai tuotantoteollisuuden kunnossapidosta.
Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskelemalla voit valmistua koneasentajaksi, koneistajaksi tai levyseppähitsaajaksi.
Koneasentaja toimii erilaisissa koneiden ja laitteiden kokoonpano- ja huoltotehtävissä. Lisäksi hän osaa tehdä käytön- ja kunnonvalvonnan mittauksia ja toimia eri työpaikkojen käytössä olevien järjestelmien mukaisesti. Koneasentajalla on myös automaatioon ja robotiikkaan liittyvät perusvalmiudet. Työssä tarvitaan kädentaitoja, hitsaustaitoja, koneenasennustaitoja sekä kunnossapidon perustaitoja.
Koneistaja valmistaa koneen osia lastuavilla työstömenetelmillä työpiirustusten mukaan. Työmenetelmiä ovat sorvaus, jyrsintä ja hionta. Yksittäiset kappaleet valmistetaan manuaalisilla työstökoneilla, sarjojen valmistukseen käytetään ohjelmoitavia CNC-työstökoneita. Koneistajan työssä tarvitaan työstötekniikoiden, työkoneiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta sekä tarkkuutta ja huolellisuutta.
Levyseppähitsaaja valmistaa metallista erilaisia tuotteita mm. teräsrunkorakenteita, levystä valmistettavia teräsrakenteita ja koneiden osia. Levyseppähitsaaja hallitsee levymateriaalien ja teräsprofiilien muokkaamisen ja liittämistekniikat. Levytöitä tehdään sujuvasti tietokoneavusteisilla laitteilla. Hitsausliitoksien tekemistä varten opiskellaan eri hitsausprosessien käyttöä eri hitsausasennoissa.
Koulutuksen lopussa on mahdollisuus suorittaa pätevyyskokeet eri hitsausprosesseilla. Levyseppähitsaajat työllistyvät monipuolisesti metallialan yrityksiin. Työssä tarvitaan kädentaitoja, piirustusten lukutaitoa ja konepajateknisiä perusvalmiuksia.
Työpaikkoja
- konepajat
- kunnossapitoyritykset
- prosessiteollisuus
- oma yritys
Jatko-opintomahdollisuuksia
- konetekniikan insinööri (AMK)
Aloituspaikat kevään 2022 yhteishaussa
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto: asennuksen ja automaation osaamisala, koneasentaja tai tuotantotekniikan osaamisala, levyseppähitsaaja
- Lappeenranta: 44 paikkaa
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto: tuotantotekniikan osaamisala, koneistaja
- Imatra: 22 paikkaa
Lisätietoa
Imatraopinto-ohjaaja
Terhi Heinonen
040 583 2420
terhi.heinonen@edusampo.fi
Lappeenranta
opinto-ohjaaja
Sanna Suviranta
040 079 8262
sanna.suviranta@edusampo.fi