Siirry sisältöön

Sähkö- ja automaatiotekniikka

Sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelu Sampossa


Kuvittele millaista olisi jokapäiväinen elämä ilman toimivaa sähkönjakelua ja tiedonsiirtoverkkoja: ei kuulosta kovin hyvältä! Yhteiskunta on täysin riippuvainen sähköstä. Sähkö- ja automaatiotekniikka kehittyy huimaa vauhtia koko ajan. Esimerkiksi sähköajoneuvojen ja aurinkosähköjärjestelmien kehitys on tuonut sähköalalle uudentyyppisiä työtehtäviä. Teollisuudessa automaatio kehittyy suurin harppauksin. Robotiikan lisääntyminen ja uudet tiedonsiirtomenetelmät, kuten esineiden internet (IoT, Internet of Things) ovat jo tätä päivää teollisuusautomaatiossa. 

 

Sähköalalla on tulevaisuudessakin hyvin töitä tarjolla.  Uudis- ja korjausrakentaminen työllistää sähkö- ja rakennusautomaatiourakoitsijoita. Tosin alan työllisyystilanteet voivat muuttua joskus hyvinkin nopeasti taloudellisista suhdanteista riippuen. 

 

Sähköyhtiöiden jakeluverkot vaativat jatkuvaa huoltoa ja saneerausta, jotta jakeluvarmuus säilyy. Uusien jakeluverkkojen ja vanhojen ilmajohtoverkkojen muuttaminen maakaapeliverkoiksi takaa verkostoasentajille töitä myös tulevaisuudessa. 

 

Niin rakennus- kuin teollisuusautomaatiossakin tapahtuva nopea tekniikan kehitys asettaa uusia haasteita alalle. Muun muassa siirtyminen ”perinteisestä kenttäinstrumentoinnista” digitaaliseen, väyläpohjaiseen tiedonsiirtoon vaatii uutta ajattelutapaa ja hyvien tietotekniikkataitojen hallintaa.  Monissa automaatioalan töissä myös eri järjestelmien ohjelmointityöt kuuluvat toimenkuvaan. 

 

Teollisuuden sähkö- ja automaatiokunnossapito tarjoaa haastavia työtehtäviä. Tänä päivänä usein sama henkilö huolehtii niin sähkö- kuin automaatiokunnossapitoon liittyvistä työtehtävistä. Lisäksi mekaanisen kunnossapidon hallinnasta on etua teollisuuden sähkö- ja automaatiokunnossapidossa. 


Sähkö- ja automaatiotekniikka Sampossa


Perustutkinnot

Ammattitutkinnot

  • Sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto