Siirry sisältöön

Lisää opiskelijatarinoita

Jere-prosessinhoitaja: Tää on miun juttu!


Viljami: Lähihoitaja jatkaa liikunnanohjaajaksi

Viljami Saira valmistui Samposta lähihoitajaksi keväällä 2020 ja opiskelee nyt liikunnanohjaajaksi XAMK:ssa Savonlinnassa.

Miksi hait peruskoulun jälkeen lähihoitajan opintoihin?
Katselin, mitä vaihtoehtoja oli tarjolla ja se tuntui oikealta valinnalta. Lukioon en halunnut mennä. Lähihoitajan työ on vähän kutsumus.

Millaista opiskelu Sampossa oli?
Oli ihan mukavaa. Välillä päivät oli pitkiä, mutta ei ollut pelkästään teoriaa, vaan käytännön kautta käytiin asioita läpi. Meillä oli monta jaksoa työssäoppimista, missä pääsin käyttämään opittuja taitoja hyväkseni. Tuntui, että opin ja olin valmis työelämään.

Viimeisen työssäoppimisjakson olin jo palkallisena Sammonlahden kotihoidossa, ja sinne jäin myös kesätöihin. Vanhusten kanssa työskentely on mukavaa.

Mitä hyötyä lähihoitajan opinnoista on nykyisissä opinnoissasi?
Pääsin amk:iin pelkällä todistuksella ilman pääsykoetta. Lähihoitajan koulutuksessa tehdään ihmisten kanssa yhteistyötä, niin kuin tehdään liikunnanohjaajan koulutuksessakin. Amis on mielestäni hyvä polku.


Minerva: Yrittäjäksi jo opiskeluaikana

Mitä teet nyt, missä?
Työskentelen yrittäjänä omassa kauneudenhoitoalan yrityksessäni Minerva Berg Tmi. Lisäksi opiskelen satunnaisesti erilaisilla lyhyemmillä kursseilla kehittääkseni itseäni ja yritystäni.Kosmetologi Minerva Berg seisoo henkilökortti kaulassa ja hymyilee.

Miten amis auttoi työuralle pääsyyn?
Perustin kauneudenhoitoalan NY (Nuoret yrittäjät) -yrityksen, jonka avulla mm. pyöritin muutaman muun kosmetologin kanssa kivijalkamyymälää Sampon Imatran pop up -tiloissa sekä osallistuin valtakunnalliseen Uskalla Yrittää -kilpailuun. Vaikken finaaliin päässytkään, voitin semifinaaleissa Paras myyjä -palkinnon. Pääsin verkostoitumaan eri alojen yrittäjien kanssa ja sain paljon tietoja ja taitoja yrityksen pyörittämiseen sekä kokemusta ja rohkeutta jatkaa yritystoimintaani.

Olin työssäoppimassa Slovenian Ljubljanassa ja siellä opin käyttämään kielitaitoani ja ilmaisemaan itseäni rohkeammin sekä kehityin ammatillisesti hyvin paljon. Sain myös uusia kavereita ja pääsin testaamaan, millaista on asua ulkomailla.

Mikä parasta nykyisessä työssäsi/opiskelussa
Parasta nykytilanteessani on se, että pystyn yhdistämään sekä opiskelun että työnteon. Minulla on myös vapaus esim. opiskella lisää niin paljon kuin haluan ilman, että esimerkiksi työt ovat rajoittamassa.

Miten NY-yrittäjyys/yrittäjyyspolku on auttanut sinua eteenpäin?
NY-yrittäjyys opettaa hyvin paljon kaikkea. Varsinkin, jos on oikeasti intohimoinen sitä kohtaan, mitä tekee. NY:n avulla olen päässyt verkostoitumaan, osallistumaan tapahtumiin ja koulutuksiin, oppimaan itsestäni paljon sekä saanut ennen kaikkea testata yrittäjyyttä. Olen saanut myös hyviä kavereita yrittäjyyden kautta.


Laura: Lähihoitajaa haluaa lääkikseen

Mitä teet nyt, missä?
Olen muuttanut Helsinkiin Suomenlinnaan. Työskentelen tällä hetkellä keuhkosairauksien osastolla Meilahdessa, sekä ala-asteella luokanopettajan sijaisena. Laura Koho katsoo kameraan, taustalla vesistöä.

Miten amis ja kaksoistutkinto auttoi työ-/opiskelu-uralle pääsyyn?
Ylioppilastodistuksesta hyötyy korkeakouluopintoihin hakiessa, sillä todistushaun merkitys korostuu joka vuosi enemmän. Mielestäni amis on ollut myös siinä mielessä hyödyllinen, että olen päässyt työelämään helposti. Haen lääketieteelliselle alalle ja koen, että ammatillisen tutkinnon myötä tullut käytännön kokemus tukee ja auttaa minua hyvin jatko-opintojen aikana. Ammatissani oppimat asiat, kuten sairaudet ja niiden hoito, tukevat hyvin yliopiston pääsykoemateriaaleja.

Mikä parasta nykyisessä työssäsi tai opiskelussa?
Sairaalassa tykkäsin potilaiden tukena olemisesta ja uusien sairauksien ja asioiden opiskelusta. Opettajana työskentelyssä tykkään omatoimisesta tuntien suunnittelusta ja luovuuden käyttämisestä.