Siirry sisältöön

Oppivelvollisuuteen liittyvät prosessit Sampossa

Oppivelvollisuuspaikan vaihtaminen

Oppivelvollinen voi erota oman ilmoituksen perusteella vain silloin, kun hän on aloittanut uudet oppivelvollisuusopinnot. Oman alan opinto-ohjaaja ohjaa oppivelvollisuuspaikan vaihtamisessa.

Täältä löydät Sampon ohjaushenkilöt: https://www.edusampo.fi/opiskelemaan/opiskelijapalvelut/ohjaus-_ja_tukipalveluhenkilot

Oppivelvollisuuden keskeytyminen määräaikaisesti tai toistaiseksi

Oppivelvollisuus voi keskeytyä, jos syynä on
1. pitkäaikainen, pysyvä sairaus tai vamma, joka estää opiskelun
2. äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa
3. väliaikainen ulkomailla oleminen, esim. vaihto-opiskelu tai perheen muutto tilapäisesti ulkomaille
4. vaikea elämäntilanne, joka estää opiskelun

Oppivelvollinen tai hänen huoltaja/laillinen edustaja tekee hakemuksen keskeyttämisestä määräajaksi tai toistaiseksi. Ennen päätöksen tekoa selvitettävä yksilölliset ratkaisut ja tukitoimet. Tarvittaessa on ohjattava oppivelvollinen hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin (sosiaali- ja terveyspalvelut, nuorisotoimen palvelut, kuntoutuspalvelut). Oppivelvollisuuden toistaiseksi keskeyttäminen on mahdollista vain kohdan 1 perusteella. Päätökseen on muutoksenhakuoikeus. Oman alan opinto-ohjaaja, erityisopettaja ja koordinoiva erityisopettaja ohjaavat oppivelvollisuuden keskeyttämisprosessissa.

Oppivelvollisen määräaikainen erottaminen kurinpitotoimena

Oppivelvollinen voidaan erottaa kurinpitotoimena enimmillään kolmeksi kuukaudeksi. Opintojen on silti edistyttävä määräaikaisen erottamisen aikana suunnitelman mukaan. Vastuuopettajan, opinto-ohjaajan ja erityisopettajan tulee yhdessä oppivelvollisen ja huoltajan kanssa laatia suunnitelma oppivelvollisuuden suorittamisesta määräaikaisen erottamisen aikana. Oppivelvollisen tulee suunnitelman mukaisesti edistää opintojaan itsenäisesti tai muissa oppimisympäristöissä kuin oppilaitoksella tai työpaikalla. 

Oppivelvollisella on oikeus saada sellaista opetusta ja ohjausta, joka mahdollistaa opintojen etenemisen suunnitelman mukaisesti. Oppivelvollisella on oikeus opiskeluhuollon palveluihin. Jos oppivelvollinen ei ilman perusteltua syytä osallistu suunnitelman laadintaan ja noudata sovittua suunnitelmaa, niin hänet katsotaan eronneeksi. Ennen eronneeksi katsomista tulee koulutuksen järjestäjän ilmoittaa oppivelvolliselle sekä hänen huoltajalleen/lailliselle edustajalleen tämä laiminlyönti. Päätökseen on muutoksenhakuoikeus.

Oppivelvollisen eronneeksi katsominen

Oppivelvollinen voidaan myös katsoa eronneeksi, jos opinnot eivät etene henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Jos opiskelijan opinnot eivät etene suunnitelman mukaan, eikä oppivelvollisella ole poissaoloille perustelua syytä, hänet katsotaan eronneeksi. Koulutuspäällikkö kutsuu oppivelvollisen kuulemiseen. Kuulemisen jälkeen koulutuspäällikkö katsoo eronneeksi viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun oppivelvollinen on viimeisen kerran osallistunut henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti opetukseen taikka näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen. Päätökseen on muutoksenhakuoikeus.

Jos on muuta kysyttävää oppivelvollisuuden laajenemiseen liittyen: