Siirry sisältöön

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen

Miten Sampossa edistetään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa

Opiskelijaksi ottaminen
Sampon koulutuksiin voivat hakeutua kaikki sukupuolesta, etnisestä taustasta, iästä, kielestä, uskonnosta tai henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta. Otamme hakeutumisessa huomioon hakijan rajoitteet opiskella ja toimia ammatissa. Soveltuvuuskokeet ja -haastattelut laaditaan ja toteutetaan siten, että ne ovat tasapuolisia kaikille.

Opetuksen järjestäminen
Henkilöstömme edistää kaikenlaista syrjimättömyyttä. Sampossa kunnioitamme toisiamme ja puutumme myös itseämme loukkaavaan kohteluun. Huomioimme yhdenvertaisuus- ja tasa-arvonäkökulman opetuksen ja oppimateriaalin valmistelussa. Opetuksen toteutuksessa ja oppimateriaalin valinnoissa vältämme ennakkoluulojen ja kaavamaisten perhe- ja työelämää koskevien sukupuoliroolien luomista sekä ylläpitämistä.

Opintosuoritusten arviointi

Opiskelijoiden opintosuorituksia arvioidaan todellisen osaamisen perusteella. Tavoitteet ja arviointiperusteet kerrataan opiskelijalle. Arvioinnissa ei verrata opiskelijoiden suorituksia toisiinsa. Arviointi on oikeudenmukaista, sukupuolten tasa-arvoon ja monipuolisiin arviointimenetelmiin perustuvaa. Opettajat varmistavat, että myös  työpaikkaohjaajat  tuntevat arviointimääräykset ja -ohjeet sekä ymmärtävät yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon merkityksen opiskelijan arvioinnissa.

Markkinointi ja viestintä
Materiaaleissa käytetään tekstejä ja kuvia, jotka edistävät yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Sampon yhdenvertaisuustyöryhmä vastaa tiedottamisesta yhdenvertaisuusasioissa. Sampo näyttäytyy sosiaalisessa mediassa nykyaikaisena koulutuksen järjestäjänä. Jokaisella on vapaus suuntautua oman innostuksensa mukaiselle ammattialalle. 


Opiskeluhuolto ja yhteisöllisyys
Yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa toimintakulttuuria ja toimia, joilla edistetään opiskelijoiden  oppimista, hyvinvointia, terveyttä, sosiaalista vastuullisuutta, vuorovaikutusta ja osallisuutta sekä oppimisympäristön terveellisyyttä, turvallisuutta ja esteettömyyttä. Koko henkilökunnalla ja kaikilla opiskelijoilla on vastuu yhteisön hyvinvoinnista. Sampossa toimii toimipistekohtaiset opiskeluhuoltoryhmät, joissa on opiskelijoita mukana. Opiskelijoiden yhteisöllisyyden edistämiseen osallistuvat myös opiskelijakunnat ja tutorit.

Arviointi ja seuranta 

Ammatillisen koulutuksen opiskelijoilta kysytään valtakunnallista opiskelijapalautetta kaksi kertaa opintojen aikana: aloitusvaiheessa ja päättövaiheessa. Kysely sisältää myös opiskeluilmapiiriin ja opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä, mm. onko kokenut tai havainnut kiusaamista, syrjintää tai häirintää oppilaitoksessa tai työpaikalla, jossa opiskelee.  


Miten sinä voit edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa?

Sitaateissa on Saimaan ammattiopisto Sampon opiskelijoiden ajatuksia ja lupauksia tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi.

  • "Hyväksytään muut niin kuin he ovat."
  • "Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että on samanarvoinen kuin muutkin, taustasta riippumatta". 
  • "Kunnioitan muita ja kohtelen kaikkia tasa-arvoisesti."
  • "Hyväksytään toisemme ja kaikki on samanarvoisia."
  • "Ei syrjitä ketään ja ymmärretään, että kaikki on samanarvoisia."
  • "Kaikki saa olla sellaisia kuin on ja ketään ei jätetä minkään asian ulkopuolelle esimerkiksi sukupuolen tai kansalaisuuden takia."
  • "Olemalla syrjimättä muita tiettyjen kriteerien perusteella."
  • "Kaikille samanlaiset mahdollisuudet opiskelijana."
  • "Hyväksymällä kaikki omina itsenään."
  • "Otan kaikki huomioon, autan muita enkä syrji ketään."