Siirry sisältöön

Ohjeita ja vinkkejä arkeen

Wilma

Wilma on Sampon käyttämä opiskelijatietojärjestelmä https://wilma.edusampo.fi/

Sinä ja huoltajasi löydätte sieltä lukujär­jestykset, tiedotteet sekä voitte seurata opintojen etenemistä (eHoks) ja poissaoloja. Wilmassa voit laittaa viestejä mm. opettajille, opinto-ohjaajalle, erityisopettajalle, terveydenhoitajalle sekä kuraattorille.

Simppa

Opiskelijoilla on käytössään oma opiskelijoiden intranet Simppa, josta löydät kaikki ajankohtaiset uutiset ja tapahtumat. 

Unohtuiko Microsoftin salasana etkä pääse kirjautumaan koneelle? Tässä ohjeet salasanan palauttamiseen!

Sähköinen opintotoimisto Atomi

Sampossa on sähköinen opintotoimisto Atomi-palvelu, jonka kautta voit ladata itsellesi tarvitsemiasi sähköisesti allekirjoitettuja dokumentteja mm. opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen. Atomi-palveluun kirjaudutaan oppilaitoksen tunnuksilla.


Sampon www-sivut ja some

Oppilaitoksen www-sivujen osoite on www.edusampo.fi. Sieltä löydät kaikille Sampon opiskelijoille tarkoitetut palvelut ja tiedot (Opiskelijalle-sivu), mm. tutkinnon perusteet sekä vinkkejä opiskeluun ja työssäoppimiseen, ohjaus- ja tukihenkilöi­den yhteystiedot, Sampopajan yhteystiedot sekä aikataulut. Www-sivuilla ja Wilmassa on myös tarvittavat lomakkeet.

Päivittäinen työskentely ja pukeutuminen

Noudata alusta alkaen lukujärjestystä. Saavu oppitunneille täsmällisesti ja asianmukaisesti varustautuneena. Mikäli koulutusalalla on sovittu työasun käytöstä, sitä käytetään aina työtunneilla. Ilman suoja- ja turvavarusteita ei voi olla työtunneilla. Pukeudu myös liikuntatunneille tarkoituksenmukaisesti.

Vastuu työvälineistä

Olet vastuussa käyttämistäsi työvälineistä. Jos käyttämässäsi laitteessa ilmenee vika, ilmoita asi­asta välittömästi opettajalle! Mikäli työväline rikkoutuu sinun tahallisesta huolimattomuudesta, siitä voidaan periä korvaus. Noudata aina annettuja työturvallisuusohjeita!

Poissaolot

a) Sairauspoissaolo

  • Ilmoita vastuuopettajalle ensimmäisenä sairauspäiväaamuna. 
  • Lyhyissä alle viikon sairauslomissa ei edellytetä sairauslomatodistusta. 
  • Jos sinulla on infektio-oireita tai muuta kiireellistä arvioitavaa, niin ota yhteyttä hyvinvointiasemalle tai päivystyspoliklinikalle.
  • Ilmoita työssäoppimisen aikana  poissaolosta työpaikkaohjaajalle ja työssäoppimista ohjaavalle opettajalle. Työssäoppimisen aikana toimitaan työpaikan ohjeistuksen mukaan.
  • Jos terveydentila tai toistuvat sairauspoissaolot aiheuttavat huolta, niin vastuuopettaja on yhteydessä opiskelijaan ja huoltajiin. Yhdessä terveydenhoitajan kanssa järjestetään tarvittava palaveri.

b) Muu poissaolo

Voit anoa etukäteen lupaa  tiedossasi olevalle poissaololle. Poissaololupa voidaan myöntää pätevästä syystä.

  • Yksittäisen tunnin poissaololuvan myöntää kyseisen tunnin opettaja.
  • Enintään viiden päivän poissaololuvan myöntää vastuuopettaja. Tee poissaoloanomus Wilmassa, välilehdellä hakemukset ja päätökset.
  • Yli viiden päivän poissaololuvan myöntää koulutuspäällikkö. Tee poissaoloanomus Wilmassa, välilehdellä hakemukset ja päätökset.

Opettaja merkitsee poissaolot Wilmaan. Huoltajilla ja täysi-ikäisillä opiskelijoilla on mahdollisuus selvittää poissaoloja Wilmassa. Lopullisen päätöksen poissaolon luvallisuudesta tekee vastuuopettaja, joka merkitsee tiedon Wilmaan.

Jos olet poissa koulusta, olet velvollinen omalla ajallasi hankkimaan puuttuvan osaamisen.

Lukujärjestykset

Lukujärjestyksen löydät Wilmasta. Opiskelupäivien pituus vaihtelee neljästä kahdeksaan tuntiin. Opiskelu on koulussa tapahtuvaa lähiopetusta, verkkokursseja, osa itsenäistä opiskelua sekä työpaikoilla ja muissa oppimisympäristöissä tapahtuvaa opiskelua. Muutokset lukujärjestyksissä ovat mahdollisia eli seuraa Wilmaa säännöllisesti. 

Opiskelijan oikeudet ja velvollisuudet

Opiskelijalla on oikeus

  • turvalliseen opiskeluympäristöön.
  • saada opetussuunnitelman mukaista opetusta ja opinto-ohjausta.
  • yhteen maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä (perustutkinto- ja Valma-opiskelijat).
  • osallistua koulutuksen kehittämiseen.
  • saada opetussuunnitelman tavoitteita vastaavat aikaisemmin suoritetut opinnot tai muutoin hankittu osaaminen arvioiduksi ja tunnustetuksi.
  • tulla kuulluksi ennen opintoihin tai asemaansa olennaisesti vaikuttavien päätösten tekemistä.
  • opintojen epäämisen aikana keskusteluun oman alan kuraattorin kanssa

  • saada erityistä tukea, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea.

Opiskelijalla on velvollisuus

  • osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti opetukseen, näyttöihin ja muuhun osaamisen osoittamiseen, jollei poissaololle ole perusteltua syytä.
  • käyttäytyä asiallisesti ja noudattaa annettuja ohjeita.
  • käyttäytyy muita kiusaamatta ja syrjimättä siten, ettei vaaranna toisten opiskelijoiden, kouluyhteisön tai opiskeluympäristön terveyttä ja turvallisuutta.

  • suorittaa opintoihin liittyvät tehtävät tunnollisesti.
  • täydentää omat, muuttuneet tiedot (osoite, puhelinnumero, huoltajan tiedot) Wilmaan. Muutokset tehdään kohdassa Lomakkeet: omat tiedot.  Huom! osoitetiedot eivät päivity Sampon rekisteriin, vaikka olisit tehnyt virallisen muuttoilmoituksen.
  • ilmoittaa poissaolosta vastuuopettajalle.
  • korvata aiheuttamansa vahinko (vahingonkorvauslaki 412/1974).
  • noudattaa salassapitovelvollisuutta työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa.

Pääasiallinen vastuu opiskelun edistymisestä on Sinulla itselläsi.

Kustannukset

Opetus on maksutonta, mutta joudut hankkimaan koulutarvikkeesi, työvaatteesi, oppikirjasi ja osan työvälineistä itse.

Kaksoistutkinnossa kustannuksia lisäksi n. 2000 euroa opiskelujen aikana (mm. tietokone ja kirjat).

Huom! Oppivelvolliset (1.1.2021 jälkeen perusopetuksen päättäneet), ks. tarkemmin: Oppivelvollisuuden laajeneminen  



Arvosanojen korottaminen

Opiskelijalla on mahdollisuus korottaa hyväksyttyä arvosanaa. Arvosanaa voi korottaa vain tutkinnon osissa tai muissa kokonaisuuksissa, josta annetaan arvosana. Tunnustettuja tutkinnon osien arvosanoja voi myös korottaa. Opiskelija ottaa ensijaisesti yhteyttä arvioivaan opettajaan tai muissa tapauksissa koulutuspäällikköön.

Jos opiskelija on jo saanut todistuksen tutkinnon tai koulutuksen suorittamisesta, niin silloin peritään maksu (150 e/tutkinnon osa tai yhteisten tutkinnon osien osa-alue).

Osaamisen tunnustaminen

Osaamisen tunnustamisella poistetaan opintojen päällekkäisyyttä ja lyhennetään koulutusaikaa. Muualla suorittamasi opinnot (hankittu osaaminen) voidaan tunnustaa eli lukea osaksi opintoja, jos ne ovat tavoitteiltaan ja kes­keisiltä sisällöiltään opetussuunnitelman osaamistavoitteiden mukaisia. Vastuuopettaja käy opinto­jen alussa kanssasi HOKS-keskustelun, jossa kartoitetaan aiempi osaamisesi. Osaamisen tunnustaminen tehdään Wilmassa. Osaamisen arvioinnin toteutussuunnitelmissa on tarkempi ohjeistus.

Kaksoistutkinto (lukio)

Ammatillisen tutkinnon rinnalla voit suorittaa myös ylioppilastutkinnon eli ns. kaksoistutkinnon. Kak­soistutkinnon suorittaminen vaatii innostusta, aikaa ja sitoutumista pitkäjänteiseen opiskeluun. Kaksoistutkinto ja ammatillinen tutkinto on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa, mutta opiske­luaika saattaa myös pidentyä enintään vuodella.

Aiempi opintomenestyksesi äidinkielessä, englannissa, ruotsissa ja matematiikassa on oltava vähin­tään tyydyttävää, mielellään hyvää tasoa. Kaksoistutkinnon suorittamisesta tiedotetaan lukuvuoden alussa.

Kansainvälisyys

Sinulla on mahdollisuus painottaa opinnoissasi kansainvälisyyttä. Näin kehityt toimimaan kansainvälisissä toimintaympäristöissä sekä kotimaassa että ulkomailla ja saat valmiuksia jatko-opintoihin hakeutumisessa. Opintovalinnoissa painottuvat vieraiden kielten ja kulttuuriopinnot sekä suoritetaan yksi työssäoppimisjakso ulkomailla. Lisätietoa saat kansainvälisyyskoordinaattori Pauliina Papuselta p. 040 637 5220.


Vakuutukset

Opiskelijoille on otettu lakisääteinen tapaturmavakuutus, joka on voimassa oppituntien lisäksi koulumatkoilla, liikuntatunneilla, työssäoppimispaikoilla ja opetussuunnitelman mukaisilla opintokäynneillä. Tapaturman sattuessa sinun tulee olla yhteydessä vastuuopettajaan. Vastuuopettaja on yhteydessä koulutussihteereihin (Merja Veijalainen, Maija Ekholm), jotka hoitavat tapaturmailmoituksen vakuutusyhtiölle.

Ajoneuvojen (autot, mopot, polkupyörät) paikoitus

Ajoneuvot saa paikoittaa ainoastaan opiskelijoille osoitetuille paikoille. Henkilökunnan tai muiden lä­hellä olevien yritysten ja oppilaitosten parkkipaikoille ei saa pysäköidä. Virheellisestä pysäköinnistä seuraa pysäköintivirhemaksu. Polkupyörät jätetään pyörätelineisiin tai niiden lähettyville, jos telinei­siin ei mahdu. Mopot jätetään niille varatuille paikoille.

Nikotiinittomuus ja päihdyttävät aineet

Saimaan ammattiopisto Sampon kampukset ovat nikotiinittomia alueita. Nikotiinittomuus tarkoittaa, että tupakointi, nuuskan tai sähkötupakan käyttö, hallussapito ja myynti on kielletty kokonaan sisätiloissa, ulkoalueilla ja opiskelija-asuntoloissa. Lisäksi nikotiinittomuus koskee työelämässä oppimista, opiskelijoille järjestettyjä tilaisuuksia ja matkoja. Kielto perustuu tupakkalakiin (L549/2016, §74). Myös päihdyttävien ja huumaavien aineiden tuonti, hallussapito ja nauttiminen sekä niiden vaikutuksen alaisena oleminen on kielletty.

Rikkomuksesta seuraa vastuuopettajan antama suullinen varoitus. Toistuvista tupakkalain rikkomuksista voi seurata rehtorin antama kirjallinen varoitus tai määräaikainen erottaminen.

Oppilaitos haluaa tukea terveyttä ja työssä jaksamista edistäviä valintoja. Opiskeluhuollon terveydenhoitajat, kuraattorit ja psykologit voivat aina antaa tukea päihteettömyyteen.

Lisätietoja:

Järjestyssäännöt

Sampon järjestyssääntöjen tehtävänä on turvata hyvät opiskelu- ja työolosuhteet sekä taata jokaiselle työrauha sekä turvallinen ja viihtyisä oppimisympäristö. 

Sampossa on 5.8.2024 alkaen otettu käyttöön kännykkävapaat oppitunnit. Tämä tarkoittaa sitä, että älypuhelimet ovat käytössä oppitunneilla vain oppimisen tukena opettajan luvalla. Kännykät pidetään muulloin laukussa, takin taskussa tai poissa käsistä. Tällä käytännöllä pyrimme tukemaan keskittymistä ja työrauhaa.

Lisätietoja:

Asuminen 

Opiskelija-asuntoja Lappeenrannassa:
Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö – LOAS
Laserkatu 1 C, 53850 Lappeenranta, puh. 05 668 2800
asuntotoimisto@loas.fi
www.loas.fi

Opiskelija-asuntoja Imatralla:
Mitra Imatran Rakennuttaja Oy
Virastokatu 2, 55100 Imatra, puh. 05 235 2800
toimisto@mitra.fi 
https://www.mitra.fi/ 

Ruokolahdella metsäalan opiskelijoille on tarjolla oppilaitoksen asuntola.