Koulutus ja jatko-opinnot
Suomen koulutusjärjestelmä on hyvin monipuolinen ja joustava. Suoritettuasi ammatillisen perustutkinnon tai ammatti- tai erikoisammattitutkinnon voit hakea jatko-opintoihin korkea-asteelle. Jatko-opintomahdollisuuksia on tarjolla runsaasti. Alla on esitelty tärkeimmät jatko-opintoväylät.
Ammatilliset tutkinnot
Ammatillisia tutkintoja ovat ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot.
Ammatillisen perustutkinnon opiskelija saa laaja-alaiset ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin sekä erikoistuneemman osaamisen ja työelämän edellyttämän ammattitaidon vähintään yhteen osa-alueeseen. Ammatillisissa perustutkinnoissa on usein osaamisaloja, jotka mahdollistava erikoistumisen määrättyihin työtehtäviin.
Ammattitutkinnon opiskelija saa työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa, joka on perustutkintoa syvällisempää tai kohdistuu rajatumpiin työtehtäviin.
Erikoisammattitutkinnon opiskelija saa työelämän tarpeiden mukaisesti kohdennettua ammattitaitoa, joka on ammattitutkintoa syvällisempää ammatin hallintaa tai monialaista osaamista.
Kaikki tutkinnot suoritetaan samalla tavalla. Osaamista hankitaan vain sen verran kuin tarpeellista on. Kun tutkinnon perusteissa edellytetty ammattitaito on hankittu, se osoitetaan pääsääntöisesti käytännön työtehtävissä työpaikoilla näytöissä. Osaamisen arvioivat opettaja ja työelämän edustaja yhdessä.
Näytöt ovat osa tutkinnon järjestämistä. Näytöllä tarkoitetaan toimintaa, jossa opiskelija osoittaa käytännön työtehtäviä tekemällä, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen. Näytössä opiskelija osoittaa osaamistaan.
Lisätietietoa näyttötutkinnon suorittamisesta: www.opintopolku.fi
Oppisopimuskoulutus
Oppisopimuskoulutuksella voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai niiden osia.
Oppisopimus perustuu työnantajan ja opiskelijan väliseen työsopimukseen, jossa opiskelijalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimuksen voit solmia, vaikka työsuhde olisi jo alkanut.
Opiskelijan on itse löydettävä työnantaja, joka sitoutuu oppisopimuskoulutukseen. Oppisopimus voi olla kestoltaan muutamista viikoista kolmeen vuoteen. Yhden tutkinnon osan voi suorittaa noin neljässä kuukaudessa. Perustutkinnon suorittaminen vie noin 2–3 vuotta, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittaminen noin 1–1,5 vuotta. Kestoon vaikuttavat opiskelijan tavoitteet sekä mahdollinen aiemmin hankittu ammattiosaaminen.
TE-toimisto voi maksaa työnantajalle palkkatukea, jos oppisopimuskoulutukseen palkataan työtön henkilö. Sampon yhteyshenkilöt oppisopimusasioissa: http://www.edusampo.fi/hakijalle/oppisopimus/yhteystiedot
Lisätietoa oppisopimuskoulutuksesta:
Yliopisto ja ammattikorkeakoulu
Yliopistojen tehtävänä on harjoittaa tieteellistä tutkimusta ja antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta. Yliopistot ja korkeakoulut tarjoavat tutkintoon tähtääviä opintoja: alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti) ja ylempi korkeakoulututkinto (maisteri). Näiden tutkintojen jälkeen voi jatkaa lisensiaatin ja tohtorin tutkintoon. Avoimen ammattikorkeakoulun ja avoimen yliopiston opintoja voi opiskella kuka tahansa pohjakoulutuksesta riippumatta.
Ammattikorkeakouluissa annetaan ammatillispainotteista ja käytännönläheistä korkeakouluopetusta. Ammattikorkeakouluissa järjestetään tutkintoon johtavaa koulutusta, avointa opetusta, jatkotutkintoja ja erikoistumisopintoja. Koulutusta on tarjolla sekä nuorille että aikuisille. Suoritettavia tutkintoja ovat ammattikorkeakoulututkinto ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto.
Lisätietoa:
Linkkejä ammattikorkeakouluihin, yliopistoihin sekä muihin korkeakouluihin löydät osoitteesta www.opintopolku.fi
Lisä- ja täydennyskoulutus
Kouluttautumista voit ja kannattaa jatkaa myös, kun toimit työelämässä, varsinkin silloin jos työnhaku ei syystä tai toisesta ole tuottanut toivottua lopputulosta – työpaikkaa. Lisä- ja täydennyskoulutuksella voit parantaa mahdollisuuksiasi työllistyä. Voit hankkia uuden perustutkinnon, opiskella ylemmän tutkinnon tai vaihtaa kokonaan alaa.
Ammatillista lisäkoulutusta järjestetään sekä pidempikestoisena koulutuksena että lyhytkoulutuksina. Pääsyvaatimukset koulutuksiin vaihtelevat. Vaatimuksena voi esimerkiksi olla alan ammatillinen perustutkinto tai alan työkokemus.
Työelämässä toimiessasi lisä- ja täydennyskoulutus antaa sinulle mahdollisuuden
- päivittää osaamistasi
- hankkia (lisä)pätevyyttä työtehtäviisi
- saada uutta tietoa omasta ammattialastasi
- hakea työtehtäviin uusia mahdollisuuksia
- vaihtaa kokemuksia saman alan kollegojen kanssa (muiden yksiköiden työntekijät, eri yrityksissä työskentelevät työntekijät jne.)
Lisä- ja täydennyskoulutusta antavat ainakin toisen asteen ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut, avoimet yliopistot, kansanopistot, ja liikelaitokset. Työpaikat vastaavasti kouluttavat työntekijöitään työpaikoilla tai esimerkiksi omissa koulutuskeskuksissaan.
Työvoimakoulutus
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhanalaisille työnhakijoille.
Koulutuksen hakeudutaan TE-toimiston kautta. Työvoimakoulutus on opiskelijoille maksutonta, ja koulutuksen ajalta opiskelijat voivat saada työttömyysturvaa vastaavaa koulutustukea tai työmarkkinatukea.
Opintoihin hakeminen
Ennen varsinaista hakua, kannattaa tutkia erilaisia koulutusvaihtoehtoja. Sekä oppilaitoksiin että koulutuksen sisältöihin kannattaa tutustua etukäteen huolella. Näin tiedät, mihin olet hakeutumassa ja järjestetäänkö koulutukseen esimerkiksi soveltuvuus- tai pääsykoetta.
Aikuisten näyttötutkintoja järjestäviin oppilaitoksiin on yleensä erillinen hakuaika (yleensä syksyllä ja keväällä), mutta moniin koulutuksiin on myös mahdollisuus hakeutua jatkuvan haun kautta oppilaitoksen nettisivujen hakuportaalista.
Työvoimakoulutukseen hakeudutaan TE-toimiston kautta. Lähes jokaiseen koulutukseen haetaan nettihaulla. Jokaisella kouluasteella on haku hieman eri aikaan, joten kannattaa seurata tarkasti esimerkiksi oppilaitosten www-sivuja. Lisätietoa nettihausta löydät sivuilta www.opintopolku.fi.
Yhteishaun ajankohdat
Ammatilliset oppilaitokset ja lukiot
- haku syksyllä alkaviin koulutuksiin helmi-maaliskuussa
- jatkuva haku vapaisiin aloituspaikkoihin
- haku tammikuussa alkaviin koulutuksiin syys-lokakuussa
Ammattikorkeakoulut, korkeakoulut ja yliopistot
- haku syksyllä alkaviin koulutuksiin maalis-huhtikuussa
- haku vieraskielisiin koulutuksiin ja taidealoille tammikuussa
- haku tammikuussa alkaviin koulutuksiin syyskuussa
- lisähaku vapaisiin aloituspaikkoihin elokuussa ja marraskuussa
Muita linkkejä
http://www.ammattiosaaja.fi/ (toisen asteen ammatillinen koulutus)
Opintojen rahoitus
Erilaisten tukien saaminen opintoihin riippuu koulutuksesta sekä elämäntilanteestasi. Alla muutamia linkkejä, joista löydät lisätietoja.
https://opintopolku.fi/wp/fi/valintojen-tuki/opintojen-rahoitus/