Siirry sisältöön

Markus: Puusepäntöille on kysyntää

Markus Horttanainen valmistui puusepäksi 2019. Sen jälkeen hän opiskeli metalliopintoja työkokeilussa. Tammikuussa 2020 hän aloitti puusepän ammattitutkinnon, josta valmistuu viimeistään 2021 joulukuussa. Lisäksi hän on yrittäjä, ja vieläpä tyytyväinen sellainen.

Miksi näin monta koulutusta?
Metallipuolella halusin yhdistää puuta ja metallia. Ja ammattitutkinnossa syvennetään perustutkinnon osaamista. Alun perin olin ohjelmistosuunnittelija, amk-tutkinnolla. Halusin vaihtaa ammattia, enkä ole katunut päivääkään.

Puuseppä Markus Horttanainen katsoo kameraan kädet puuskassa ja hymyilee.Miksi halusit puusepäksi, mikä alassa kiehtoo?
Käsillä tekeminen kiehtoo. Ja siihen lisättynä tietotekniikan yhdistäminen.

Mikä Karelian Woodstudio -osuuskunta on ja miten se toimii?
Heti puusepän opintojen alussa menin mukaan Karelian Woodstudio -osuuskuntaan, missä olen nyt puheenjohtajana. Osuuskunta on puuseppäopiskelijoille ja valmistuneille tarkoitettu matalan kynnyksen yritys. Sitä kautta pääsee tekemään asiakastöitä ja opettelemaan yritystoiminnan perusteita. Varsinkin hinnoitteluun saa hyvää oppia opettajilta. Se on tosi hyvä ponnahduslauta omaan yrittäjyyteen.

Nyt olet perustanut puualan yrityksen, kerro siitä!
Perustimme vastikään Puusepänliike Verstas Saimaa Oy:n kahden muun Samposta valmistuneen puusepän kanssa. Tilat ja laitteet Lappeenrannassa on jo olemassa, ja asiakkaita riittää. Meillä on sekä yritys- että yksityisasiakkaita. Enemmän on töitä kuin tekijöitä, puusepäntöille on kysyntää. Työllistämme myös osuuskunnan jäseniä, ja yhteistyöverkosto paikallisten puusepänverstaiden kanssa toimii hyvin.

Miten amis auttoi työuralle pääsyyn?
Uskallettiin kavereiden kanssa osuuskunnan kautta ryhtyä perustamaan yritys. Ammattiopistossa saa eväät. Virheitä tulee, mutta niiden kautta oppii. Koulun ja osuuskunnan kautta pystyy ponkaisemaan pitkälle. Rohkeasti tekemään, tekemällä oppii!