Elintarvikealan perustutkinto
Leipuri-kondiittori valmistaa ruoka- ja kahvileipiä eri menetelmillä, leipomoeineksiä sekä erilaisia konditoriatuotteita ja -koristeita. Opiskelun aikana perehdytään perinteiseen käsillä leipomiseen sekä teolliseen leivontaan. Työpaikalla oppimisen voi suorittaa mm. leipomoissa, kahviloissa ja teollisissa leipomoissa.Elintarvikkeiden valmistaja valmistaa liha-, kala- ja kasvisruokia, valmisruokia, säilykkeitä, perusleivonnaisia ja makeisia. Opiskelun aikana perehdytään pientuotantoon sekä teollisuuteen. Työpaikalla oppimisen voi suorittaa mm. valmistuskeittiöissä, kahviloissa ja makeisteollisuudessa.
Tutkinnon molemmilla osaamisaloilla eduksi on herkkä haju- ja makuaisti sekä esteettisyyden hahmottaminen. Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto ovat tärkeitä, koska alalla tehdään vuorotyötä.
Terveydellisiä rajoitteita ovat ihottumat ja allergiat, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä eräät pitkäaikaissairaudet. Elintarvikelainsäädännön mukaan lävistykset ja rakennekynnet ovat hygieniariski. Tästä syystä ne ovat kiellettyjä ammattityössä ja työpaikalla kouluttautumisessa.
Leipuri-kondiittorin työpaikkoja
- leipomot
- konditoriat, kahvilat, ravintolat
- myymäläleipomot
- teolliset leipomot
- makeisteollisuus
- oma yritys
Elintarvikkeiden valmistajan työpaikkoja
- ruokavalmiste- ja säilyketeollisuus
- makeis- ja juomateollisuus
- teollisuusleipomot
- paistopisteet
- valmistuskeittiöt
- pikaruokaravintolat
- elintarvikemyymälät
- oma yritys
Jatko-opintomahdollisuuksia
- leipomoalan ammattitutkinto, mm. kondiittorikisälli, leipurikisälli
- leipomoalan erikoisammattitutkinnot, mm. leipurimestari, kondiittorimestari
- insinööri (AMK), bio- ja elintarviketekniikka
Aloituspaikat kevään 2022 yhteishaussa
Elintarvikealan perustutkinto: elintarviketeknologian osaamisala, elintarvikkeiden valmistaja tai leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori
- Lappeenranta, 22 aloituspaikkaa
Lisätietoa
Opinto-ohjaajaSanna Suviranta
040 079 8262
sanna.suviranta@edusampo.fi