Siirry sisältöön

YsiLive

Sampon YsiLive

Sampon YsiLive on syyskuussa 2021 ysiluokkalaisille järjestetty tapahtuma, joka esitteli ammatillista koulutusta, Sampossa opiskelua, tarjoamiamme osaamispolkuja sekä tarjosi vinkkejä koulutusalan valintaan. Vierailimme virtuaalisesti jokaisessa Etelä-Karjalan yläkoulussa. 

Jäikö YsiLive välistä tai kaipaat lisää tietoa Samposta ja ammatillisesta koulutuksesta? Ei hätää -tutustu alla kokoamiimme materiaaleihin ja syvenny niihin omassa rauhassa! Muistathan, että voit myös aina olla yhteydessä opinto-ohjaajiimme, mikäli muita kysymyksiä herää. Yhteystiedot löytyvät täältä.

YsiLive -kilpailu

Ysilive-kilpailun voittajat on selvillä ja heille on ilmoitettu voitosta tekstiviestitse maanantaina 4.10. Kiitos kaikille osallistuneille!



Tapahtumaa on kehitetty Pitävää ohjausta -hankkeessa.






Vastauksia ysiluokkalaisten kysymyksiin

Keräsimme vastaukset kysymyksiin, joita Ysiliven yleisö kysyi meiltä palautelomakkeissa: 
  1. Minkälaisia koulun sisäisiä tapahtumia siellä on? Esimerkiksi opintojen alussa on ryhmäytymispäiviä. Myöhemmin järjestetään esimerkiksi teemapäiviä ja viikkoja. Opiskelijakunta järjestää myös omia tapahtumiaan.
  2. Haluan tietää, minkälainen on sairaanhoitajan ammatti Sampossa? Sampossa voi opiskella sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, eli lähihoitajatutkinnon. Tähän on mahdollista liittää AMK-polkuopinnot sairaanhoitajakoulutukseen, joka on siis ammattikorkeakoulutasoinen koulutus. Lisätietoa lähihoitajakoulutuksesta löydät www-sivultamme. Lisätietoa AMK-polusta löydät niin ikään www-sivultamme..
  3. Selvennystä oppisopimuksesta? Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija hankkii itselleen työpaikan, ja suurimmaksi osaksi osaaminen hankitaan työpaikalla työtä tehden. Opiskelija saa työstään TES mukaista palkkaa. Oppisopimuksella on mahdollista opiskella vaikka koko tutkinto, mutta nuoret usein saavat oppisopimustyöpaikan vasta vähän osaamista hankittua, esimerkiksi ensimmäisen tai toisen opiskeluvuoden jälkeen.
  4. Voiko amiksessa opiskella opettajaksi jos ottaa kaksoistutkinnon ja suuntaa yliopistoon?Opettajaksi voi opiskella monella tapaa, ja kysymäsi tapa on yksi niistä. Kaksoistutkinto antaa hyvän pohjan yliopisto opiskeluun, ja yliopistossa voitkin opiskella esimerkiksi aineenopettajaksi peruskouluun. Ammattiopistosta valmistuvat suuntaavat toisinaan myös ammattikorkeaan ja sitä kautta ammatillisen opettajakoulutukseen. Tällöin voi työllistyä opettajaksi ammattiopistoon.
  5.  Mitä perusaineita, kuten matikka ja äikkä, amiksessa on? Ammatilliseen perustutkintoon kuuluvat yhteiset tutkinnonosat, yto-aineet. Näitä on yhteensä 35 osaamispistettä (koko tutkinto on 180 osp). Pakollisia yto-aineita ovat esimerkiksi: Äidinkieli, englanti, ruotsi, matematiikka, fysiikka ja kemia, taide ja luova ilmaisu, Toiminta digitaalisessa ympäristössä (ATK), Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, Opiskelu ja urasuunnitteluvalmiudet, Työelämässä toimiminen, Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta, Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen , Kestävän kehityksen edistäminen. 
  6.  Keskiarvovaatimukset? Ammattiopistoon haettaessa valinta tehdään pistelaskennan perusteella, ja keskiarvo vaikuttaa myös. Löydät valintapisteytyksen täältä: https://opintopolku.fi/wp/ammatillinen-koulutus/ammatillisen-koulutuksen-valintaperusteet-yhteishaussa/valintaperusteet-peruskoulupohjaisiin-ammatillisiin-perustutkintoihin-2/. Eri aloilla on suuria eroja kuinka korkeaa keskiarvoa vaaditaan ja tämä riippuu vuosittaisesta hakijamäärästä. Vaadittava keskiarvo voi vaihdella eri vuosien välillä huomattavasti. Kannattaakin panostaa opiskeluun ja päättötodistuksen keskiarvoon, jotta pääsisi opiskelemaan omaan ykkösvaihtoehtoon!
  7. Haluisin vielä tietää, mitä perustutkinnon jälkeen pitää tehdä? Perustutkinnon jälkeen voit hakea töihin tai hakeutua jatko-opintoihin. Opiskelijat saavat opintojen aikana tietoa työelämästä ja työpaikoista Sampossa järjestettävissä tapahtumissa. Opinto-ohjaajasi sekä uraopinto-ohjaajat auttavat sinua myös näissä asioissa henkilökohtaisesti. 
  8. Olisin halunnut tietää eri ammateista vielä enemmän ja myös, että millaista niiden opiskelu olisi. Lisätietoa eri alojen opiskelusta saat esimerkiksi pian julkaistavasta Hakijan oppaasta, tai vaikkapa Sampon Roadshow videoista. Videot löydät tämän sivun alaosasta.
  9. Miten pitkää motari-opinnot kestää? Motariopinnot suoritetaan Sampon perustutkinto-opintojen aikana. Motariopinnot aloitetaan tyypillisesti toisen opiskeluvuoden alkaessa. Tämän jälkeen opiskelija voi hakeutua ammattikorkeakouluun opiskelemaan koulutuksen loppuun. AMK tutkinnon suorittaminen kestää n. noin 3,5−4,5 vuotta, jota suoritetut motariopinnot lyhentävät noin puolella vuodella.
  10. Pystyykö kaksoistutkintolainen osallistua urheilijakoulutukseen? Kaksoistutkinnon ja urheilijakoulutuksen yhdistäminen on periaatteessa mahdollista, mutta monesti ammatillisten opintojen, lukio-opintojen sekä urheiluakatemia harjoittelun yhdistäminen voi tuottaa merkittäviä päällekkäisyyksiä ja aikatauluhaasteita. Mahdollisuudet yhdistää nämä riippuu myös siitä minkä reaaliaineen haluaa kaksoistutkinnossa suorittaa. Jos haluat pohtia asiaa tarkemmin ennen kevään yhteishakua, ota yhteyttä opinto-ohjaajaan: Virve Kiviharju, p. 040 353 4093, virve.kiviharju@edusampo.fi
  11. Haluaisin kyllä amikseen, mutta mietityttää vaan se miten hyvin sieltä löytyy sitten aloja, esimerkiks taidepuolen aloja. Ois kans kiva tietää miten ne järjestelyt menee rakennuksien välillä ja luokkien? Tekstiilialan perustutkinto tarjoaa kädentaitajalle hyvän mahdollisuuden toteuttaa itseään.  Tällä alalla on  tärkeää luovuus ja taiteellinen näkemys. Opiskelijoilla on wilmassa työjärjestys. Työjärjestyksestä selviää luokkatila sekä rakennus, jossa luokkatilat sijaitsevat. Ensimmäisten päivien- ja viikkojen aikana saa tietoa opettajalta, opolta ja tutor-opiskelijoiltaluokkatilojen sijainnista ja tutustut koulun muihin tiloihin mm. kouluruokailun tiloihin.
  12. Haluaisin kysyä, jos lankku on 3 m pitkä ja katkaistaan 3 kohdasta ja jokainen pätkä on saman mittainen, kuinka pitkä yksi pala on? 16:75 cm. (Kolmella sahauksella tuulee 4 palaa.)


Tutustumiskäynti koulutusalalle

Sampo järjestää tutustumismahdollisuuksia eri koulutusaloille. Tutustumiskäyntejä on eri aloille ja niihin ilmoittaudutaan etukäteen. Tutustujien määrä on rajoitettu ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu viimeistään viikkoa ennen tutustumispäivää!


10 yleistä kysymystä amiksesta

Ammatillinen koulutus on viime vuosina kokenut suuria muutoksia. Omien vanhempiemme kokemukset ammatillisesta koulutuksesta ovat väistämättä jo historiaa. Millaista opiskelu amiksessa sitten nykyään oikein on? Esitimme 10 yleistä kysymystä amiksesta opinto-ohjaajillemme Terhi Heinoselle ja Tuija Matikaiselle. 

1. Miten amiksessa opiskellaan? 

  • Ammattikoulu on pääosin lähiopetusta, joskus ollaan etäopinnoissa kotona. Paljon ollaan työsaleissa ja luokissa, joissa harjoitellaan ammatissa tarvittavia taitoja. Opiskeluun kuuluu paljon myös harjoittelua työpaikoilla eli työssäoppimista. 
  • Opinnoissa suoritetaan näyttöjä. 
  • Jokaisella on oma opiskeluryhmä ja vastuuopettaja. 
  • Oman alan aineita opettaa sen alan ammattilainen. 
  • Yhteisiä oppiaineita (matematiikka, äidinkieli, kielet...) opettaa aineenopettaja. 
  • Lukuvuosi alkaa elokuussa ja loppuu touko-kesäkuussa 
  • Lomat ovat kesäloma, syysloma, joululoma ja talviloma 
2. Tehdäänkö amiksessa jotain muuta kuin opiskelua? 
  • Ammattikoulussa on mahdollista osallistua myös opiskelijatoimintaan, jota järjestää mm. tutorit, oppilaskunta ja liikunnanohjaaja. 
  • Koulussa saa joka päivä maksuttoman ruoan ja voi mennä halutessaan myös aamupuurolle. 
3. Miten pitkään perustutkinnon suorittaminen amiksessa kestää? 
  • Yleisesti ottaen tutkinnon suorittaminen kestää kolmisen vuotta. Joillakin voi olla aikaisempia opintoja, jotka lyhentävät opiskeluaikaa, silloin on mahdollista valmistua esimerkiksi 2,5 vuodessa. 
  • Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä 
4. Miten pitkiä koulupäivät ovat ja onko amiksessa välitunteja? 
  • Koulupäivät ovat yleensä 9-16 välillä. Työpäivien pituus vaihtelee todella paljon, kuuden tunnin päivät ovat tyypillisimpiä. 
5. Onko amiksessa paljon itsenäistä opiskelua? 
  • Jonkin verran on itsenäistä opiskelua. Itsenäisen opiskelun päivät on varattu itsenäiseen työntekoon. 
6. Millainen arviointi amiksessa on ja onko siellä kokeita? 
  • Arviointiasteikko on 1-5. 
  • Joskus on kokeita.
7. Seurataanko amiksessa läsnäoloja? 
  • Kyllä seurataan. Ilman lupaa ei saa olla poissa. 
  • Peruskoulusta tulleilla on oppivelvollisuus 18 ikävuoteen asti. 
  • Jos on ilman lupaa poissa ja ei selvitä poissaoloja, joutuu erilliseen palaveriin selittämään, miksi on poissa. 
8. Tuleeko amiksessa kotitehtäviä? 
  • Kotitehtäviä tulee joskus, mutta vähemmän kuin peruskoulussa tai lukiossa. 
9. Miten työssäoppimispaikan saa? 
  • Työssäoppimispaikkaa haetaan itsenäisesti opettajan ohjeiden mukaan. 
  • Opettaja antaa vinkkejä, mistä paikkaa voi kysellä. 
10. Onko amiksessa opiskelu helppoa? 
  • Ei aina ole. Opittavia työtehtäviä tulee harjoitella monta kertaa, sitten ne oppii. 


Tutustu Sampon Roadshow -videoihin!

Roadshow The Movie: Tekniikan alat

Roadshow The Movie: Palvelu-, sosiaali-, ja terveysala